Wyróżnienie dla dursztyńskich gospodyń!

W niedzielę 26 lipca odbył się w Łopusznej 43. Konkurs Potraw Regionalnych pod nazwą „Góralskie Jadło”. Gospodynie dopisały, bo na konkurs stawiły się niemal wszystkie Koła z terenu gminy Nowy Targ.

Różnorodność potraw i nalewek olśniła przybyłych na degustację gości. Liczył się nie tylko smak, ale i wygląd potrawy. Dodatkowo punktowano sposób podania, stroje gospodyń oraz dbałość o estetykę stoiska i całej ekspozycji.

Na tegorocznym konkursie zaprezentowały się gospodynie z piętnastu Kół Gospodyń Wiejskich, tj. z: Ludźmierza, Długopola, Krauszowa, Obidowej, Rogoźnika, Pyzówki, Ostrowska, Gronkowa, Szlembarku, Harklowej, Dursztyna, Krempach, Dębna, Nowej Białej i Łopusznej.

Otwarcia konkursu dokonali: Adam Hajnos – konferansjer i Józefa Kuchta – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Łopusznej. Po przedstawieniu komisji konkursowych, nastąpiło smakowanie i ocena wystawionych do konkursu potraw. Zaopatrzoną w łyżki i widelce komisję publiczność śledziła stęsknionym wzrokiem. Kiedy tylko dania zostały skosztowane, stragany oblegli wygłodniali amatorzy regionalnej kuchni. Do każdego stoiska można było podejść i pobróbować, co która gaździna przygotowała. Konkursowi – jak co roku – towarzyszyła część artystyczno-rozrywkowa umilającą czas oczekiwania na werdykt jury i samą degustację.

Nasze panie na tę okoliczność przygotowały m.in.: fizoły ze śliwkami i tarankami, pierogi z bryndzom, barsc cyrwony z piyrogami, spiskie zawijańce z bockiym, babe z kakałym, nalewke na trawiynie, bobolki z cieciorki i wiele innych.

Wyróżnienie otrzymały następujące gospodynie i ich potrawy:

  • Maria Jeleń za zupe z pokrzyw ze szpinakiym,
  • Grażyna Kaczmarczyk za zawijańce z bockiym i mięsne kulki w pomidorach,
  • Maria Kaczmarczyk za pierogi z bryndzom i gołąbki w kapuście włoskiej.

Wszystkim  cioteckom serdecznie gratulujemy!!!

Zdjęcia: Sylwia Bednarczyk

Facebook Comments