Zespół Honaj i XXIX Śpiskie Zwyki

Weekend 9-10 lutego upłynął zespołowi Honaj pod znakiem XXIX Śpiskich Zwyków.

Pierwszy dzień, tj. sobota, tradycyjnie już poświęcony był instrumentalistom, grupom śpiewaczym, solistom i gawędziarzom. Komisja w składzie: Michalina Wojtas – choreograf, Jadwiga Adamczyk – muzyk, folklorysta, Benedykt Kafel – etnograf oraz Aleksander Smaga – muzyk, wysłuchała aż 66 występujących, w tym 20 instrumentalistów skrzypków, 13 śpiewaków, 9 grup śpiewaczych oraz 24 gawędziarzy z terenu polskiego Spisza. Nasz zespół uzyskał w tym dniu następujące wyniki:

  • Julia Hornik – II miejsce w konkursie śpiewaków solistów (kategoria młodzieżowa),
  • Aneta Łętowska, Karolina Surma, Weronika Sowa, Katarzyna Kaczmarczyk – III miejsce w konkursie grup śpiewaczych (kategoria dziecięca),
  • Marzena Sowa, Maria Surma, Ilona Babiak – II miejsce w konkursie grup śpiewaczych (kategoria dorosła),
  • Karol Knurowski – III miejsce w konkursie w konkursie gawęd (kategoria dziecięca),
  • Patryk Sowa – II miejsce w konkursie gawęd (kategoria młodzieżowa)

Z kolei niedziela wszystkim gościom i uczestnikom upłynęła pod znakiem przeglądu zespołów regionalnych. Jury w składzie: Michalina Wojtas – choreograf, Jadwiga Adamczyk – muzyk, folklorysta, Benedykt Kafel – etnograf, Aleksander Smaga – muzyk oraz Marek Herbaczewski – choreograf oceniła występy 20 zespołów (w tym:  8 dziecięcych, 4 młodzieżowych i 8 dorosłych) w 2 kategoriach konkursowych, tj. prezentowany zwyczaj i obrzęd oraz taniec. Zespół Honaj wyróżniono w następujących dziedzinach:

  • III miejsce – prezentowany zwyczaj i obrzęd – kategoria dziecięca – nagroda 500 zł,
  • II miejsce – taniec – kategoria młodzieżowa – nagroda 400 zł,
  • wyróżnienie za podjęcie ciekawego tematu – prezentowany zwyczaj i obrzęd – kategoria dorosła – nagroda 300 zł.

Zdjęcia: Zespół Regionalny Honaj

 

 

 

Facebook Comments

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


three × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.