Inauguracja 19. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku nastąpiła w niedzielę 7 lipca na nowotarskim Rynku. W tym roku hasłem przewodnim imprezy było “Pochodzenie ma znaczenie”. Smakołyki rozdawali m. in. burmistrz Grzegorz Watycha i wracająca do Sejmu Anna Paluch.
Wydarzenie wypełniły różnorodne smaki, kulinarne odkrycia, degustacje i pokazy gotowania na żywo w wykonaniu znanego z poprzednich edycji – znakomitego szefa kuchni Andrzeja Polana. Oprócz tego można było odwiedzić stoiska dla koneserów i skorzystać z gier, zabaw i konkursów dla każdego, bez względu na wiek.
W wydarzeniu wzięły też udział panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Dursztynie, które za przygotowane przez siebie zupkę na serwotce zajęły I miejsce.
Swoje dania w Dursztynie przygotowywało 10 gaździn, a żeby wszystko było na czas – wstały one 4 nad ranem. Z ich rąk wyszło 30 ciast, 30 litrów bigosu, 350 gołąbków, 400 pierogów, 600 moskoli, nie licząc masła ogórków i grillowanych oscypków.
Fot. Szymon Pyzowski
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!