Gulasz w jarzynaf, miyso w liściu, sałota na zyntycy, zufka na syrwotce i macianka z wontróbkom – to tylko część dań, którymi częstowały nasze gospodynie w minioną niedzielę w Łopusznej.
Na Konkurs Potraw Regionalnych „Góralskie Jadło” pojechały jak co roku. Tym razem w składzie: Teresa Pitek, Maria Kaczmarczyk, Beata Sowa, Maria Jeleń, Grażyna Kaczmarczyk, Krystyna Waniczek, Maria Mocherek i Agnieszka Bigos. W związku z odmiennym stanem Sylwii Bednarczyk funkcję przewodniczącej i reprezentantki koła podczas rozmowy z jury przejęła jej mama – Grażyna Kaczmarczyk.
Tradycyjnie już w skład jednej z komisji degustacyjnych weszła nasza sołtys Stanisława Sołtys. A że dań przygotowanych przez 17 Kół Gospodyń Wiejskich z nowotarskiej gminy było blisko 500, głodna do domu nie wróciła 🙂 Panie częstowały daniami mocno tradycyjnymi, na które przepisy dostały jeszcze od swoich babć, ale były także akcenty nowoczesne – jak choćby pierogi ze szpinakiem z dodatkiem sera fety.
W jadłospisie naszych gospodyń prócz wymienionych wyżej dań figurował też tajemniczo brzmiący wynalazek dziadka Jyndrka, kusząca pigwowa rozkosz, zawijaniec ciotki Jagniyski, uciyraniec z wiśniami i nalewka z aronii.
Tuż po tym, jak wystawionych przez poszczególne koła dań skosztowała komisja oceniająca, rozpoczął się prawdziwy szturm na stoiska. I co tu dużo gadać, dursztynianki zostały z ogołoconym doszczętnie stołem 🙂
A to już wyimek z protokołu jury:
KGW DURSZTYN przygotowało (27 potraw i 23 dodatki)
wyróżnienie za:
- gulasz jarzynowy
- fizoły ze śliwkami,
- piyrogi z bryndzom;
- piernik na herbacie
- nalewka z sosny.
Więcej zdjęć pod https://24tp.pl/n/96980
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!